Deel dit bericht
Ultraboost Dames Dames Adidas Dames Ultraboost Adidas Ultraboost Dames Adidas Ultraboost Adidas FqEOEUwR

Regen, hagel, modder en andere troep veroorzaken een heleboel slijtage aan je fietsketting. Door regelmatig je fietsketting op te meten – en te vervangen als het nodig is – kun je onnodige slijtage aan je cassette en je tandwielen voorkomen. We leggen je graag uit hoe je het vervangen van de fietsketting van je racefiets of mountainbike in een paar minuten geklaard hebt. Naast dat je materiaal langer meegaat is het ook nog eens een heel erg lonende klus. Niets fijner dan met een frisse, schone en strakke fietsketting weer de weg op te gaan.

Om je fietsketting te vervangen heb je niet veel gereedschap nodig. Allereerst moet je natuurlijk kunnen bepalen of jouw ketting überhaupt aan vervanging toe is. Daarvoor kun je voor het meest precieze resultaat een ketting checker gebruiken.

In het begin van de bovenstaande video van onze vrienden bij GCN kun je zien hoe de ketting checker werkt en hoe je ook zonder dat handig stukje metaal kunt bepalen of je je fietsketting moet vervangen of niet. Onze voorkeur gaat uit naar meten met een ‘chain checker’. Net wat nauwkeuriger.

Een kettingpons en een oude spaak…

Om de druk van de ketting te halen kun je het achterwiel er even uit halen. Maar nog makkelijker is het om een oude spaak te pakken en die tot ongeveer 10 centimeter af te knippen. Buig de uiteinden om en voila, een zelfgemaakt ketting-tooltje.

Het kettingtooltje in actie. Zo gemaakt van een oude spaak en erg handig!

Schakel eerst je voorderailleur en achterderailleur naar de grootste bladen. Steek de omgebogen uiteinden links en rechts van het linkje dat je gaat verwijderen. Dan springt de ketting niet plotseling los als de breekpen is uitgeponst.

Voor het uitponsen heb je een kettingpons nodig. Daarmee druk je een van de verbindingspennetjes uit je ketting waardoor deze loskomt. Je zelfgemaakte kettingtool voorkomt dat alles ineens losschiet.

Pak na het ponsen beide zijden van de ketting vast, haak de ketting los en verwijder de ketting. Let op dat de ketting niet langs het frame schuurt. Het is zonde als je het frame beschadigt.

Nog even ponsen

Let er op dat je niet iedere kettingpons voor iedere ketting kunt gebruiken. Dat hangt af van hoeveel speed jouw ketting is. Check dus altijd eerst even voor je een kettingpons koopt of hij wel voor jouw fietsketting geschikt is.

Missing link bij SRAM en KMC fietskettingen

Heb je een Sram of KMC ketting met een missing link? In plaats van een kettingpons gebruik je dan de missing link tang.

Als je naar het uitgelichte schakeltje kijkt zie je hoe de Missing Link van KMC werkt.

Kwestie van de bek van de tang in de schakels links en rechts van de missing link zetten. Knijp in de tang om de fietsketting los te maken.

De nieuwe fietsketting plaatsen

Als het goed is heb je bij het verwijderen van de oude ketting al je voorderailleur en achterderailleur op het grootste tandwiel gelegd. Heb je een Sram Type 2 of Shimano Shadow derailleur? Haal dan eerst de clutch eraf.

Voordat je aan de slag gaat kun je met een ketting checker kijken of je ketting wel aan vervanging toe is.

Haal nu één uiteinde van de ketting door de voorderailleur en leg de ketting op het grote tandwiel. Draai de crank zo dat ongeveer 10 cm ketting naar beneden bungelt. Leg het andere einde van de ketting over het grootste tandwiel van je cassette.

Leg de ketting over het bovenste derailleurwieltje (met de klok mee). Haal de ketting achterlangs het palletje en leg de ketting over het onderste derailleurwieltje (tegen de klok in). Laat ook hier plusminus 10 centimeter naar beneden bungelen.

Hoe weet ik hoe lang mijn fietsketting moet zijn?

Tabou Tabou André André André Tabou Beige Sandalen Dames Dames Sandalen Beige

Om te zorgen dat je ketting goed schakelt moet je ketting lang genoeg zijn. Voor het bepalen van de lengte zijn verschillende manieren. Wij werken hier met de groot-groot richtlijn. Dat betekent dat de ketting over je grootste tandwiel voor en achter moet liggen.

Heb je een full-suspension mountainbike? Dan moet je rekening houden met het inveren van de achterbrug. Dan geldt de vuistregel: groot-groot + 2 schakels. Breng beide uiteinden van de ketting naar elkaar toe. Trek de ketting strak zodat de derailleur bijna gestrekt naar voren wijst.

Deze ketting mag zonder twijfel vervangen worden…

Bij een Shimano ketting moeten een binnen- en buitenschakel overblijven. Heeft de ketting een buitenschakel met breekpen? Kort dan het andere uiteinde in zodat een binnenschakel overblijft. Bij een KMC of Sram fietsketting moeten twee binnenschakels overblijven. Maar het allermakkelijkst om te bepalen hoe lang je ketting moet zijn is om de oude er gewoon even naast te leggen.

Heb je de juiste lengte gevonden en weet je hoeveel schakels je moet verwijderen? Houd dan de ketting bij elkaar met je eigen gemaakte kettingtooltje. Plaats de kettingpons voor de juiste breekpen (Altijd even dubbelchecken voor de zekerheid) en verwijder de breekpen uit de ketting.

Maak de fietsketting vast

Bij een Shimano fietsketting plaats je eerst beide uiteinden in elkaar. Als de buitenschakel nog geen breekpen heeft, duw deze dan zelf door opening. Plaats de kettingpons voor de breekpen die je moet ponsen en draai de breekpen erin. In deze video van onze GCN-vrienden zie je precies hoe het moet.

Voel je weerstand, check dan of breekpen goed is geponst. Breek het uitstekende deel van de breekpen af met de achterzijde van de kettingpons of een tang.

SRAM Powerlock en KMC Missing Link

Bij een SRAM of KMC fietsketting gebruik je geen breekpen om de uiteinden te verbinden, maar een Missing Link of een Powerlock. Breng in beide uiteinden een helft van de missing link aan. Haak de missing links in elkaar. Gebruik een tang om de missing link schakels in elkaar te trekken door, afhankelijk van het type tang, te trekken of knijpen.

Een Missing Link of Powerlock maak je makkelijk vast.

Een andere en makkelijkere manier is om de ketting te draaien. Zodra de missing link zich aan de bovenzijde (boven de achterbrug) bevindt oefen je kracht uit op de ketting. Bijvoorbeeld door de remmen in te knijpen en met je voet kracht te zetten op het rechter pedaal.

Hoe vervang je een Campagnolo fietsketting?

Rijd je met een Campagnolo ketting? Dan kun je de ketting op dezelfde manier verwijderen. Je hebt dan wel een speciale kettingpons nodig, niet alle kettingponsen zijn geschikt voor een Campagnolo fietsketting.

Een nieuwe Campagnolo ketting heeft aan één uiteinde een tie-wrap. Deze zijde mag je niet inkorten! Ook bij Campagnolo fietskettingen hanteren wij de groot-groot richtlijn. Dus schakel eerst voor en achter naar de grootste tandwielen.

Filmpje

In de onderstaande video van GCN zie je hoe zij het aanpakken. Enige verschil is dat wij altijd werken met de eerder genoemde groot-groot vuistregel.

Leg de ketting op dezelfde manier als bij de andere merken op je aandrijflijn. Trek de uiteinden naar elkaar toe en trek de ketting strak zodat de derailleur bijna gestrekt naar voren wijst. Aan het uiteinde dat je in gaat korten moet een enkele binnenschakel overblijven.

Heb je de juiste lengte gevonden en weet je hoeveel schakels je moet verwijderen? Houd dan de ketting bij elkaar met je zelfgemaakte kettingtooltje.

Een belangrijk verschil ten opzichte van een Shimano, Sram of KMC ketting is dat je de breekpen van een Campagnolo ketting van binnen naar buiten ponst. In de bovenstaande video is dat duidelijk te zien.

Welk gereedschap heb je nodig?

We hebben voor alle gangbare kettingen het meeste gereedschap in huis. Die vind je terug bij al het kettinggereedschap. En uiteraard hebben we ook een ruime keuze in nieuwe fietskettingen. Hieronder wat suggesties voor de snelle beslissers. Wist je trouwens dat het vaak een verstandige keuze is om je fietsketting en je cassette tegelijk te vervangen?

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Dames Sandalen André Beige André Beige Tabou André Dames Sandalen Tabou Tabou

Olle Vastbinder

Je kunt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegenkomen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van Nijmegen naar het Mantel hoofdkantoor in Arnhem en terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter op een fijne oude crosser. Ook in het weekend ben ik niet van de fiets af te slaan. Ik pak dan de racefiets of mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken. Het leuke is dat ik dan als blogger (en copywriter SEO) regelmatig met de nieuwste gadgets in de weer ben voor een review. Ideaal toch? En kun je me buiten niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift. En dan mag ik het allemaal nog werk noemen ook!

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 fietsers over “Hoe vervang je de ketting van een racefiets of mountainbike? [How-To]”

 1. Yiannos Karavias schreef:
  18 Augustus 2017 om 19:31 Beige Sandalen André André Tabou André Sandalen Tabou Dames Tabou Dames Beige

  Hallo!
  Ik heb momenteel een Ultegra 6800 cassette met vertanding achter van 11-28 en voor 50-34. Mijn ketting heeft 116 schakels.
  Ik wil naar een 11-32 toe en nu is de vraag of de ketting langer moet. Dit omdat veel nieuwe kettingen met 116 schakels worden verkocht.
  Ik hoor het graag.

  Beantwoorden
  1. mantelblog schreef:
   20 Augustus 2017 om 14:39

   Hallo Yiannos, dat gaat lukken met 116 schakels. Je hebt dus geen andere ketting nodig! Het is wel altijd het beste om tandwielen en de ketting gelijktijdig te vervangen.
   Freek | Mantel

   Beantwoorden
   1. Freddy schreef:
    29 Juli 2018 om 16:55

    Wat als ik een 11-34, 11speed achter leg? Gaat dat ook met 116 schakels?

    Beantwoorden

Gerelateerde berichten


Wat is de racefiets framemaat en hoe meet je die? [How-To]
4 Maart 2019 30496

Of je nou een beginnend fietser bent of een doorgewinterde veteraan, iedereen wil comfortabel en pijnvrij op de fiets zitten. …

Schoenplaatjes afstellen en monteren voor je fietsschoenen [How-To]
21 Februari 2019 4179

Gaat het in- of uitklikken met je fietsschoenen niet meer zo soepel? Of schiet je juist constant los en zit …

Ultraboost Hardloopschoenen Uk 2 Zwart 10 Adidas 3 Eu 44 Heren fqFdWn5
Pedalen vervangen van je racefiets of mountainbike [How-To]
21 Januari 2019 2206

De pedalen van je racefiets of mountainbike zijn een van de fietsonderdelen die je regelmatig moet vervangen of onderhouden. Op …

Stuurlint wikkelen – Wikkel je eigen stuurlint in 10 minuten! [How-to]
3 Januari 2019 28939

Hoe goed je je fiets ook schoon houdt, je stuurlint zul je toch echt eens een keer moeten vervangen. Gelukkig …

Ultraboost Adidas Ultraboost Adidas Heren Heren Heren Adidas Adidas Ultraboost Ultraboost ATvqqEx4
Zwift – Hoe werkt Zwift en wat kun je er allemaal mee? [How-To]
21 December 2018 125539

Met Zwift maak je van elke rit op je fietstrainer een leuke ervaring. Sterker nog, met Zwift wil je misschien …

Meest gelezen

Trapas en bottom bracket vervangen – Bottombrackets en trapassen [How-To]
23 November 2017 240680

De bottom bracket van een fiets is de plaats in het frame waar de trapas is gemonteerd. De bottom bracket en …

Zwift – Hoe werkt Zwift en wat kun je er allemaal mee? [How-To]
21 December 2018 125539

Met Zwift maak je van elke rit op je fietstrainer een leuke ervaring. Sterker nog, met Zwift wil je misschien …

Kabels vervangen – Techcenter
17 April 2015 87916

Eerder legden we al uit hoe je je (race) remmen en derailleurs afstelt. Werkt het na het afstellen nog steeds …